Bezienswaardigheden Winterswijk / ’t Hulzen

Villa ’t Hulzen ligt in het Rommelgebergte bij Winterswijk.

Winterswijk is circa 139 km² groot en wordt aan drie kanten begrensd door Duitsland. Al jarenlang heeft het tussen 28.500 en 29.000 inwoners die gebruik kunnen maken van allerlei goede faciliteiten: een schouwburg, gezellige terrassen en diverse sportaccommodaties. Voor u als gast zijn er diverse bezienswaardigheden te vinden in Winterswijk:

Eén van de bekendste Winterswijkers is ongetwijfeld Piet Mondriaan. Deze bekende schilder bracht er zijn jeugd door en keerde ook later vele malen terug om er te tekenen of schilderen. Uiteraard kon een museum over Mondriaan niet ontbreken. Het museum is een aanrader: Villa Mondriaan.

Tevens vindt u in Winterswijk een aantal watermolens. De bekendste daarvan is de uit 1652 stammende Berenschot’s watermolen. De watermolen ligt midden in de Bekendele, een groot natuurgebied net buiten Winterswijk. Nog ouder is watermolen Den Helder in de Slingebeek.  Bij beide molens zijn cafe/restaurant gevestigd zodat u vanaf het terras kunt genieten van de water- en bosrijke omgeving.

Vanaf de 17de eeuw wonen er al joden in Winterwijk die in 1885 hun eigen synagogo lieten bouwen. De Joodse synagoge en de erbij horenden gebouwen (ritueel bad, woning en een schooltje) vormen samen met de oude begraafplaats één geheel dat van grote historische waarde is. Niet alleen voor Winterswijk en Gelderland maar voor het hele land. Een zeldzaam gaaf voorbeeld van een vooroorlogse mediene-sjoel. Het gehele complex is een Rijksmonument wat wordt beheerd door de Willem Voorink Stichting die in de zomermaanden (juli & augustus) op dinsdagavond een rondleiding verzorgd.

Ook heeft Winterswijk een groot aantal molens waarvan er een drietal volledig zijn gerestaureerd en bovendien regelmatig worden opengesteld voor publiek. Molen Bataaf draaide voor het eerst in 1801 en is de laatste molen die in 2010 na een 3-jarige verbouwing weer in z’n oude staat terugkwam. Veel ouder (nog van de 16de eeuw) is de Venemansmolen die na een brand in 1883 werd hersteld. Deze molen verloor in 1931 haar wieken en werd na een restauratie in 1998 door Prins Claus heropend. Meest bekende molen in Winterswijk is de Sevinkmolen waarbij een camping, een pannenkoekenhuis en een kinderspeelhal is gevestigd.

Contactgegevens:

’t Hulzen
Meekertweg 8-55
7102 GE WINTERSWIJK
Telefoon: 06-15905926
Email: info@achterhoekgenieten.nl